Jaki kamień nadaje się na blat kuchenny?
Blat kuchenny z uwagi na miejsce montażu oraz obciążenia, jakim jest poddawany każdego dnia, musi odznaczać się wysoką trwałością. Nic dziwnego, że wiele osób w tej roli widzi blat kamienny, który jest odpowiednio twardy, niewrażliwy na działanie wody, kontakt z ostrymi nożami czy gorącą wodą lub tłuszczem. Pozostaje jeszcze pytanie, jaki rodzaj kamienia będzie najlepszy do produkcji blatów kuchennych.
Kamień na blaty kuchenne – najpopularniejsze rodzaje
Przy wyborze kamienia na blat kuchenny należy sugerować się przede wszystkim jest wytrzymałością. Jednak dla kupujących nie bez znaczenia jest jego cena oraz estetyka. Jeżeli zależy Ci na tym, żeby blat długo wyglądał pięknie, rozważ takie odmiany kamienia jak:
To dwie najbardziej eleganckie, a nawet luksusowe odmiany kamienia, które mają swoją cenę, ale też długą żywotność i estetyczny design. Z powodzeniem dopasujesz je do różnych kuchennych zabudów, zarówno w stylu nowoczesnym, jak i tradycyjnym czy stylizowanym.
A co, jeśli nie kamień?
- spiek kwarcowy – te płyty powstają w technologii spiekania z połączenia różnych składników mineralnych (kwarc, łupki, granit).
- konglomerat kwarcytowy to najpopularniejsza odmiana, która z wyglądu przypomina kamień i ma podobną trwałość, lecz są lżejsze, łatwiejsze w formowaniu.
Bez względu na to, czy wybierzesz kamień naturalny, czy zdecydujesz się na któryś z powyższych materiałów, możesz oczekiwać wysokiej jakości wykonania blatów, ale też innych elementów wykończenia. Zazwyczaj dostępne są też kamienne schody czy parapety, a zamówienie ich u jednego dostawcy da Ci gwarancję idealnego dopasowania oraz harmonijnego, spójnego stylistycznie wykończenia.
Dlaczego kamienne blaty są obecnie popularne?
Wynika to przede wszystkim z tego, że blaty kamienne są uznawane za najtwardsze i najbardziej wytrzymałe. Trudno je uszkodzić, poprzez ścieranie, rysowanie czy odkształcanie, a jest to wysoce prawdopodobne w kuchni. Zarówno przy przygotowywaniu dań, jak i ich serwowaniu blaty kamienne sprawdzą się doskonale, bo będą nie tylko trwałym, ale też eleganckim tłem dla serwowanych potraw. Wszędzie, gdzie się pojawią zapewniają luksusowe wykończenie.