Blaty kuchenne – wady i zalety różnych materiałów

Blaty kuchenne - wady i zalety różnych materiałów

 

 

Blaty kuchenne – wady i zalety różnych materiałów

Wybór materiału na blat kuchenny nie powinien być przypadkowy. Codzienna eksploatacja naraża go na szereg czynników ryzyka – uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wodę, barwniki spożywcze. Dobry blat kuchenny cechuje się trwałością i odpornością na działanie czynników szkodliwych. Jak na tle tych oczekiwań prezentują się poszczególne materiały?

Niezmiennie od lat dużym zainteresowaniem inwestorów cieszą się blaty kamienne. Ich wybór jest podyktowany trwałością i solidnością materiału, a także jego ekskluzywnym charakterem. Kamień naturalny we wnętrzu podnosi jego prestiż i sprawia, że wnętrze staje się bardziej luksusowe. Ale czy każdy kamień naturalny nadaje się na blat kuchenny? Weźmy pod lupę blaty marmurowe i blaty granitowe.

Blaty marmurowe: Wady i zalety materiału

Marmur kusi nieodpartym urokiem. Jest piękny, elegancki i cudownie prezentuje się w nowoczesnych wnętrzach. Za jego wyborem zdaje się dodatkowo przemawiać korzystna cena. Jest bowiem tańszy niż granit. A jakie są blaty z marmuru? Czy odpowiadają na potrzeby i oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników?

Marmur jest kamieniem często wybieranym do wnętrz, jednak jego wybór na blaty kuchenne jest nie do końca trafiony. Wynika to z faktu, iż nawet po profesjonalnej impregnacji marmur charakteryzuje się stosunkowo słabymi parametrami użytkowymi. Kamień jest miękki, a co za tym idzie podatny na uszkodzenia mechaniczne. Łatwo go porysować, równie łatwo zaplamić. Kamień jest podatny na działanie barwników i substancji znajdujących się w składzie Coca-Coli, czerwonego wina i musztardy. Trwałe przebarwienia na powierzchni marmurowego blatu mogą powstać także w kontakcie z sokiem z cytryny. Jedynką skuteczną ochroną blatu przed uszkodzeniami i przebarwieniami jest przestrzeganie zasad właściwego użytkowania.

Blaty granitowe: Wady i zalety materiału

Granit to jeden z najpopularniejszych kamieni. Jest często wybierany do produkcji blatów kuchennych i łazienkowych. Jego wybór jest podyktowany przede wszystkim doskonałymi parametrami użytkowymi. Granit jest:

Pod względem komfortu użytkowania blaty z granitu nie maja sobie równych. Wadą materiału jest stosunkowo duży ciężar własny oraz wysoka cena, która częściowo wynika z problematycznej obróbki kamienia. Duży ciężar własny granitu wymaga zastosowania dodatkowego wzmocnienia zabudowy kuchennej, na której zostanie osadzony blat. To nie pozostaje bez znaczenia przy wycenie mebli.

Spieki kwarcowe: Wady i zalety materiału

Spiek kwarcowy to mieszanka naturalnych minerałów wzbogacona barwnikami. Mieszankę piasku kwarcowego, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów utwardza się poprzez wypalanie w piecach hybrydowych. Powstały materiał charakteryzuje się wysoką odpornością mechaniczną oraz odpornością na szkodliwe oddziaływanie wody i wilgoci. Co ważne w nasłonecznionych kuchniach, spiek kwarcowy nie zmienia koloru pod wpływem promieniowania UV.

Blaty ze spieków kwarcowych są odporne na działanie tłuszczy i kwasów, a także pleśnie i grzyby. Charakteryzują się odpornością na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Nie degradują się pod wpływem działania wody. To czyni je doskonałą alternatywą dla konstrukcji wykonanych z kamieni naturalnych.