Blat z konglomeratu czy spieku kwarcowego? Praktyczne porady przed zakupem
Blat z konglomeratu czy spieku kwarcowego? Praktyczne porady przed zakupem
Wybierając blat do kuchni warto kierować się kryteriami wytrzymałościowymi oraz estetycznymi. Blat powinien być przede wszystkim odporny na uszkodzenia typu mechanicznego – zarysowania, draśnięcia, obicia, nadkruszenia. Powinien także pasować do swojego otoczenia oraz wystroju danego pomieszczenia. Obecnie na popularności zyskują blaty wykonane z naturalnych kruszyw – na przykład konglomeratu lub spieczonego kwarcu. Poniżej przedstawiamy z bliska te dwa, coraz chętniej wybierane, typy blatów. Wskazujemy na plusy każdego z nich oraz najważniejsze powody by sięgać właśnie po nie.
Blat z konglomeratu a blat ze spieków kwarcowych
Konglomeraty powstają z połączenia różnych typów materiałów kamiennych – takich jak marmur lub granit – wymieszanych z żywicą poliestrową. W ten sposób powstaje blat wykonany częściowo z kamienia, nazywany niekiedy półkamiennym. Pod kątem budowy i estetyki – przypomina w dużym stopniu blaty wykonane w całości z kruszyw naturalnych. Posiada jednak nieco większą od nich granulację.
Spiek kwarcowy jest natomiast materiałem wykończeniowym uzyskanym na bazie kwarców, iłów łupkowych, granitu i specjalnie dobranych pigmentów ceramicznych. Powstały z tego spiek odznacza się dużą trwałością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jednocześnie jego masa własna jest stosunkowo nieduża. Z tych powodów jest często stosowany w branży meblarskiej, do tworzenia (nie tylko) blatów.
Zalety blatów z konglomeratu
Blaty wykonane z konglomeratu są odporne na uszkodzenia mechaniczne, które towarzyszą wykonywaniu codziennych kuchennych obowiązków – takie jak zadrapanie, zarysowanie lub uderzenie. Są też łatwe w utrzymaniu w czystości i odporne na zaplamienia. Wielokrotne mycie przy użyciu chemikaliów nie wpływa na jakość ich powierzchni.
Pod kątem estetycznym, blaty z konglomeratu są wysoce atrakcyjne. Dostępne są w różnych wersjach, o odmiennej kolorystyce i pokrywających je wzorach. Znajdą Państwo zarówno blaty stosunkowo jednolite, jak i prezentujące naturalne struktury i plamki.
Minusem wyboru blatów z konglomeratu może być ich mniejsza odporność na wysoką temperaturę. Dlatego nie należy stawiać na nich rozgrzanych naczyń, patelni lub garnków. Mogą też blaknąć pod wpływem zbyt intensywnego promieniowania słonecznego.