Blat z konglomeratu czy spieku kwarcowego? Praktyczne porady przed zakupem

Blat z konglomeratu czy spieku kwarcowego? Praktyczne porady przed zakupem

Wybierając blat do kuchni warto kierować się kryteriami wytrzymałościowymi oraz estetycznymi. Blat powinien być przede wszystkim odporny na uszkodzenia typu mechanicznego – zarysowania, draśnięcia, obicia, nadkruszenia. Powinien także pasować do swojego otoczenia oraz wystroju danego pomieszczenia. Obecnie na popularności zyskują blaty wykonane z naturalnych kruszyw – na przykład konglomeratu lub spieczonego kwarcu. Poniżej przedstawiamy z bliska te dwa, coraz chętniej wybierane, typy blatów. Wskazujemy na plusy każdego z nich oraz najważniejsze powody by sięgać właśnie po nie.

Blat z konglomeratu a blat ze spieków kwarcowych

Konglomeraty powstają z połączenia różnych typów materiałów kamiennych – takich jak marmur lub granit – wymieszanych z żywicą poliestrową. W ten sposób powstaje blat wykonany częściowo z kamienia, nazywany niekiedy półkamiennym. Pod kątem budowy i estetyki – przypomina w dużym stopniu blaty wykonane w całości z kruszyw naturalnych. Posiada jednak nieco większą od nich granulację.

Spiek kwarcowy jest natomiast materiałem wykończeniowym uzyskanym na bazie kwarców, iłów łupkowych, granitu i specjalnie dobranych pigmentów ceramicznych. Powstały z tego spiek odznacza się dużą trwałością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jednocześnie jego masa własna jest stosunkowo nieduża. Z tych powodów jest często stosowany w branży meblarskiej, do tworzenia (nie tylko) blatów.

Zalety blatów z konglomeratu

Blaty wykonane z konglomeratu są odporne na uszkodzenia mechaniczne, które towarzyszą wykonywaniu codziennych kuchennych obowiązków – takie jak zadrapanie, zarysowanie lub uderzenie. Są też łatwe w utrzymaniu w czystości i odporne na zaplamienia. Wielokrotne mycie przy użyciu chemikaliów nie wpływa na jakość ich powierzchni.

Pod kątem estetycznym, blaty z konglomeratu są wysoce atrakcyjne. Dostępne są w różnych wersjach, o odmiennej kolorystyce i pokrywających je wzorach. Znajdą Państwo zarówno blaty stosunkowo jednolite, jak i prezentujące naturalne struktury i plamki.

Minusem wyboru blatów z konglomeratu może być ich mniejsza odporność na wysoką temperaturę. Dlatego nie należy stawiać na nich rozgrzanych naczyń, patelni lub garnków. Mogą też blaknąć pod wpływem zbyt intensywnego promieniowania słonecznego.

Similar Posts