Blaty granitowe czy marmurowe – które wybrać do kuchni?

blaty-granitowe

Nowoczesne aranżacje kuchenne często wykorzystują wytrzymałe i ekskluzywne materiały, wśród których znajdziemy różne wersje kamienia. Blaty granitowe i marmurowe należą pod tym względem do grona najpopularniejszych. Ich unikatowa powierzchnia prezentuje wyjątkowe walory estetyczne, doskonale odpowiadające nowoczesnym aranżacjom w stylu boho, loft, minimalistycznym lub vintage. W tym artykule konfrontujemy z sobą blaty granitowe i marmurowe. Prezentujemy ich mocne oraz słabe strony podpowiadając przy okazji – kiedy warto zdecydować się na konkretny typ blatu kuchennego.

Walory estetyczne blatów granitowych i marmurowych

Granit jak i marmur to naturalne wersje kamienia. Granit powstaje na bazie skał magmowych, ma ziarnistą powierzchnię, w której prześwitują drobinki o różnych odcieniach. W strukturze granitu obecne są także estetyczne żyłki, plamki i linie łamane. Wykonane z granitu blaty są dostępne w różnych wersjach kolorystycznych, od odcieni jasnych, po ciemne i głębokie.

Marmur powstaje przede wszystkim z kalcytu lub wapienia, choć poszczególne warianty tego surowca mogą mieć odmienny skład. Charakterystyczna jest estetyczna, gładka powierzchnia blatów marmurowych, mniej naznaczona żyłami lub przebarwieniami niż granit. Podobnie jak on, marmur jest dostępny w rozmaitych wersjach kolorystycznych, od tonacji jasnych, bo ciemne i grafitowe.

Odporność blatów granitowych i marmurowych

Granit i marmur to materiały w podobnym stopniu odporne na oddziaływanie ciepła. Na ich powierzchni można kłaść rozgrzane naczynia, patelnie i garnki, bez obaw o ich ich szkodliwe oddziaływania na blat, powstawanie odkształceń lub trwałych plam.

Odporność na przebarwienia to bardziej skomplikowana sprawa. Blaty marmurowe są miękkie i porowate, a ich struktura zależy w dużym stopniu od użytych w produkcji surowców. Z tych powodów dość łatwo ulegają przebarwieniom, które mogą szpecić ich powierzchnię i być trudne do usunięcia. Szczególnie zagrażają im wszelkie kwasy, soki owocowe, wino, herbata, które po rozlaniu na blat mogą spowodować nieestetyczne plamy.

W porównaniu do marmuru, blaty granitowe są bardziej odporne na powstawanie przebarwień. By zachować je w najlepszym stanie, wystarczy regularna pielęgnacja i bieżące usuwanie wszelkich zalegających na nich cieczy, które mogłyby wywołać trudne do usunięcia, nieestetyczne plamy.

Ważna jest także odporność na uszkodzenia typu mechanicznego. Kamień jest materiałem twardym, któremu jednak zagrażają draśnięcia i zarysowania. Pod tym względem lepiej wypada granit – jest wytrzymalszy oraz bardziej żywotny niż marmur. Ten ostatni jest podatny na silne uderzenia i kruszenie.

Podsumowując warto podkreślić, że granit są dedykowane dla osób, które w kuchni spędzają dużo czasu, regularnie przygotowują posiłki i tym samym będą często korzystać z blatu. Marmur jest natomiast lepszym wyborem do kuchni rzadziej użytkowanych, ekskluzywnych, w których liczy się atrakcyjna aranżacja i prezencja.